Мови

  • English
  • Українська

Пошук

Синдикація

RSS-матеріал

Пам’яті Миколи Антоновича Кориневського

Пам’яті Миколи Антоновича Кориневського


By icmp_admin - Створено 13 Серпень 2020

Інститут фізики конденсованих систем НАН України з глибоким сумом повідомляє, що 11 серпня ц.р. на 73-му році пішов із життя відомий вчений у галузі статистичної фізики конденсованих систем доктор фіз.-мат. наук, професор, провідний науковий співробітник ІФКС НАН України Микола Антонович Кориневський.


Микола Антонович народився 18 січня 1948 року в с. Мовчанові Волинської області.

У 1970 році з відзнакою закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім. І.Я. Франка. Проходив військову службу як офіцер запасу. У1972 році розпочав свою наукову діяльність у відділі статистичної теорії конденсованих систем Інституту теоретичної фізики АН УРСР під керівництвом І.Р. Юхновського та Р.Р. Левицького. Пройшов шлях від інженера до старшого наукового співробітника. Кандидатську дисертацію «Деякі питання теорії сегнетоактивних сполук типу ортофосфатів» захистив у 1977 році в ІТФ АН УРСР в Києві.

Був заступником (на громадських засадах) керівника Львівського відділення «Статистична фізика» ІТФ АН УРСР та одним з організаторів Інституту фізики конденсованих систем НАН України, в якому обіймав посади заступника директора з наукової роботи (1990-1996) та провідного наукового співробітника (від 1996 року). У 1997 році захистив докторську дисертацію «Теорія сегнетоелектричного фазового перетворення в системах взаємодіючих кластерів» в ІФКС НАН України. У 2011 році М.А. Кориневському присвоєно звання професора.

Від 2011 року працював також на посаді професора кафедри фізики Національного університету «Львівська політехніка». За сумісництвом впродовж майже двадцяти років як професор читав лекції в Інституті фізики Щецінського університету (Польща).

Наукові досягнення М.А. Кориневського стосуються статистичної фізики конденсованої речовини, теорії фазових переходів у сегнетоелектричних та феромагнітних сполуках, опису структури фази дипольного скла у твердих розчинах, процесів наноутворення в рідких магнітних та сегнетоелектричних системах. Є автором 150 наукових праць, декількох підручників для вищої школи.

М.А. Кориневський нагороджений Почесними грамотами Президії НАН України, відзнакою НАН України «За професійні здобутки», подякою Львівського міського голови, медаллю Республіки Польща «За багаторічну службу».

Наукова та освітня спільноти України втратили вченого, педагога та організатора. Світла пам’ять про професора Миколу Антоновича Кориневського збережеться в серцях тих, хто знав його, працював і спілкувався з ним. Він був доброзичливим, принциповим і товариським, людиною доброї вдачі і відкритої душі. Саме таким ми його запам’ятаємо.

Висловлюємо щире співчуття рідним, близьким та колегам Миколи Антоновича у зв’язку з тяжкою втратою.