Мови

  • English
  • Українська

Пошук

Синдикація

RSS-матеріал

Пам’яті доктора Карла Хайнцінґера

Пам’яті доктора Карла Хайнцінґера


By icmp_admin - Створено 18 Лютий 2023

14 січня 2023 р., невблаганна смерть забрала нашого багатолітнього друга і колегу, чудового вченого доктора Карла Хайнцінґера. Його смерть є величезною втратою для кожного з нас та всієї наукової спільноти. Ми висловлюємо наші щирі співчуття родині Карла Хайнцінґера, його колегам та друзям у зв’язку з цією непоправною втратою. В нашій пам’яті Карл залишиться видатним науковцем, доброзичливою і товариською людиною.

Карл Хайнцінґер народився 25 грудня 1930 р. в Кляйн Аухеймі (Klein-Auheim), передмісті Ганау (Hanau), земля Оффенбах, Гессен, Німеччина. За освітою фізик, у 1957 р. отримав диплом Інституту прикладної фізики Університету Франкфурта. Науковою роботою почав займатися, працюючи в Інституті хімії (Інститут Отто-Гана) Товариства імені Макса Планка у Майнці. У 1961 р. отримав диплом доктора філософії університету Майнца. Протягом 1962-1964 рр. – науковий співробітник (Postdoctoral Research Associate) відділу хімії Брукхейвенської національної лабораторії (Аптон, штат Нью-Йорк, США). Починаючи з 1964 року протягом тридцяти двох років працював в Інституті хімії Товариства імені Макса Планка у Майнці на посаді керівника дослідницької лабораторії з фізичної хімії. Від 1996 р. перебував на пенсії.

Основна наукова діяльність доктора Хайнцінґера та його групи пов’язана з комп’ютерним моделюванням водних розчинів електролітів, що забезпечило дослідження властивостей, які на той час були невивченими чи маловивченими в рамках існуючих експериментальних методик, зокрема, дослідження гідратаційної структури іонів та її вплив на властивості розчинів електролітів. Разом із Філіпом Бопом та Ґабором Янчо було запропоновано оригінальну нежорстку модель води (Bopp-Jancsó-Heinzinger або BJH модель), що згодом отримала визнання серед дослідників, які займаються комп’ютерним моделюванням як розчинів електролітів, так і водних середовищ, в цілому. Проведені в рамках цієї моделі дослідження гідратаційної структури катіонів Ca2+ та Mg2+ виявили суттєву зміну структури молекул води в гідратній оболонці як наслідок їх взаємодії з катіоном. Ці результати стимулювали проведення в ІФКС НАН України досліджень із моделювання катіонного гідролізу, спричиненого високовалентними катіонами.

Вчений також вивчав водно-спиртові розчини, зокрема, водний розчин метилового спирту, а також метало-аміачні розчини, поверхні розділу «метал (платина) – водний розчин електроліту» та ряд інших систем. Характерною рисою всіх цих досліджень є поєднання комп’ютерних методів із квантово-механічними розрахунками потенціалів іонно-молекулярної взаємодії, використання реалістичних моделей, проведення досліджень при фіксованій іонній концентрації, а також тісний контакт з експериментальними групами. В полі зору доктора Хайнцінґера були також різноманітні прикладні аспекти, зокрема, геологічні, пов’язані з дослідженням водних розчинів електролітів при високих тисках і температурах.

Впродовж багатьох років доктор Карл Хайнцінґер підтримував тісні наукові контакти з дослідниками ІФКС НАН України. Вперше він відвідав Львів у 1983 р. як запрошений лектор Міжнародної школи з фізики іонної сольватації. У 1985 р. за його ініціативою було підписано трирічний договір про наукове співробітництво між Львівським відділенням статистичної фізики Інституту теоретичної фізики АН УРСР (від 1990 р. – Інститут фізики конденсованих систем НАН України) та Інститутом хімії Товариства Макса Планка, який згодом продовжувався ще на декілька термінів (до 1994 р. включно). Впродовж усього цього часу відбувалися взаємні наукові візити, публікувалися спільні наукові статті, виконувалися міжнародні наукові проєкти. Рішенням Вченої ради ІФКС НАН України від 14 травня 2015 р. Карлу Хайнцінґеру (Інститут хімії Товариства Макса Планка, м. Майнц, Німеччина) присвоєно звання Doctor honoris causa за піонерські дослідження розчинів електролітів методами комп’ютерного моделювання та його роль у становлення комп’ютерного моделювання, як одного з провідних напрямків наукових досліджень нашого інституту.

Висловлюємо наші щирі співчуття усім рідним та близьким. Вічна пам’ять видатному вченому і чудовій людині.

Некролог з газети 's Blättsche 'Karl Heinzinger im Alter von 92 Jahren verstorben'

Колектив Інститут фізики конденсованих систем НАН України